Rondleiding Bijlmerbajes

Rondleiding: Bijlmerbajes Experience

Heb je altijd al willen weten wat er zich al die jaren binnen de muren van de Bijlmerbajes heeft afgespeeld? En het is ook meteen je enige kans, want dit jaar gaat de bajes gesloopt worden. Er komt hier namelijk een hele nieuwe wijk genaamd het Bajeskwartier.

Maar tot deze wijk er is kunnen jullie gelukkig nog volop gebruik maken van de rondleidingen door de Bijlmerbajes en mee krijgen hoe het er hier aan toe ging. Alle spannende plekjes en verhalen krijg je hierbij te horen.

Het gebouw dat je te zien krijgt is het voorgebouw of ‘carré’, waar alle gedetineerden binnenkwamen en 1 van de torens waar de gedetineerden hebben geleefd. De oude visitatieruimte mag hierbij ook niet missen dit is de plek waar ze uit de kleren moesten om te checken of er drugs of wapens binnen werden gesmokkeld op of zelfs in het lichaam en werden de delinquenten grondig gewassen in het badhuis.
En dan.. de aftrap van het lange wachten… In een eenzame wachtcel tikt de klok oorverdovend hard en tergend langzaam, terwijl ze wachten tot hun eigen toekomstige kamer klaar is voor ‘check-in’. De persoonlijke kunstwerken op de muren en de indrukwekkende teksten die in de deuren zijn gekrast zijn het tastbare resultaat van talloze kwellende momenten. Hooligans tot zware criminelen lieten hier hun ‘I was here’-quote achter, in woorden waar het besef van een lange gevangenisstraf vanaf druipt.
Als afronding van de introductieronde liepen de misdadigers via de beruchte lange gang, met de koosnaam ‘Kalverstraat’, hun nieuwe bestaan achter tralies tegemoet. Je ziet de binnenplaats waar de gevangenen hun dagelijkse portie lucht kregen en hoe het eraan toeging als een gedetineerde bezoek kreeg. Je neemt zelfs een kijkje in de cellen waar de gedetineerden hebben geleefd en ook de isolatie-afdeling waar ze heen gingen voor straf.

Er zijn verschillende rondleidingen te volgen zodat je de Bijlmerbajes door de ogen van verschillende soorten ‘ervaringsdeskundigen’ kunt bekijken.

Ex-bewakers en andere oud-medewerkers
‘De Teun’, zoals hij genoemd werd op zijn voormalige werkvloer, heeft 34 jaar als bewaker gewerkt in de Bijlmerbajes. Hij heeft ontsnappingen meegemaakt, kent de trucs om drugs of zelfs wapens binnen te smokkelen en heeft talloze spannende, grappige en ‘behind the scenes’-anekdotes te vertellen over het werken met gedetineerden.
Naast De Teun zijn nog meer oud-medewerkers bereid om uit de school te klappen over de tijd dat zij in de Amsterdamse lik werkten. Denk aan bekende artiesten die zich hun optredens ter plekke nog goed herinneren en smakelijke verhalen over de vrouwelijke gevangen die vibrators kregen van de overheid en lingerie-party’s die werden georganiseerd op de mannenafdeling in de bajes. En how about een slimme gedetineerde die belastingaangiftes invulde voor bewakers en zich liet betalen in vers gerookte paling en de bizarre uitvindingen van gevangenen die tóch tijd zat hadden om na te denken.

Gedetineerden en ex-gedetineerden
Gevangenen die inmiddels hun straf bijna of helemaal hebben uitgezeten, vertellen je hoe het is om achter tralies te leven. Ex-gevangenen die het roer om hebben gegooid, vertellen eerlijk over waarom ze gestraft zijn en wat ze hiervan denken.
Toen zij zelf opgesloten zaten, hadden ze nooit kunnen bedenken dat ze ooit rondleidingen zouden geven in de Bijlmerbajes. Nu mogen ze op de streng verboden plekken komen die niet voor hun ogen bestemd waren, en ze nemen jou mee!
Tijdens deze rondleiding maak je zelf mee hoe je als gedetineerde binnen werd gebracht, zie je een aantal indrukwekkende plekken in het Bijlmerbajes-complex en vertellen de (ex-)gedetineerden persoonlijke ervaringen over hun tijd in de nor. Dit is uiteraard de rondleiding en hét moment om de prangende vragen te stellen die je altijd al had!

Vluchtelingen
Nadat de laatste gedetineerden waren overgeplaatst naar de Penitentiaire Inrichting Zaanstad, werden de torens klaargemaakt om asielzoekers op te vangen. Inmiddels is het AZC verhuisd maar de verhalen zijn er nog steeds. Een aantal asielzoekers dat hun verhaal mooi kan vertellen (soms Engelstalig), is door een team van ervaringsdeskundigen, dus van gevangene tot bewaker, volledig ondergedompeld in de wereld van de Bijlmerbajes om jou een volledige rondleiding te geven.
Naast de bijzondere, aangrijpende, gruwelijke, maar ook hartverwarmende verhalen die ze kunnen vertellen over de Bijlmerbajes, kunnen ze ook je vragen beantwoorden. En zeker als je de meer persoonlijke vragen toch niet rechtstreeks durft te vragen aan iemand die jaren vast zat voor moord, dan is dit je achteringang om die vragen toch te stellen.
Deze rondleiding heeft een gouden randje: door een rondleiding bij een van hen te boeken, krijg je niet alleen de unieke ervaring, maar help je deze hardwerkende en welwillende mensen ook aan hun eerste baan in Nederland. Voor hen is dit een belangrijke eerste stap in een succesvol integratietraject en daarmee help je hen zichzelf te bevrijden uit hun eigen, op andere wijze gevangen bestaan.

Andere rondleiders
We hebben verschillende rondleiders beschikbaar die alle ins and outs kennen van de Bijlmerbajes en deze kennis op een bijzondere manier presenteren. Cultuur in de lik!
Acteurs die geheel in hun eigen stijl een tour doen en deze in de vorm gieten van een mini-theatervoorstelling. Betty in de Bajes, Lola in de Lik, Nick in de Nor, Hoe het heurt in het Rijkshotel en Bea of Ben de bewaker geven je een beleving á la De Parade van het leven in de bak.

Deze tours zijn in combinatie met een lunch of diner en verschillende andere activiteiten te boeken voor bedrijfsuitjes en andere groepen vanaf 10 personen. Kijk voor de combinaties bij arrangementen.

De prijs:
€15,00 voor 1,5 uur p.p., minimaal 10 tot maximaal 20 personen per rondleider. Uiteraard is het mogelijk om voor grotere groepen of events de rondleiding te boeken.

Voor rondleidingen met groepen kleiner dan 10 personen kan je een kijkje nemen bij de publieke rondleiding.

Voor vragen en boekingen kun je mailen naar info@bijlmerbajesevents.nl

3 Responses

  1. Annemiek Verstraten
    Afgelopen Maandag (23/01/2017) hebben wij een proef rondleiding gehad om de vluchtelingen en oud gedetineerden in te werken voor de rondleidingen in de Bijlmer Bajes. De oud cipier "De Teun", die 34 jaar in de Bijlmerbajes heeft gewerkt verzorgde de rondleiding. Heel veel leuke anekdotes en interessante verhalen te horen gekregen. Heel mooi om hier in de gevangenis zo rond te kunnen lopen. Heel erg bedankt! Groet Annemiek
  2. Hans Lukassen
    Wij zijn eveneens meegewerkt op de proefrondleiding op 23 januari? Ik kan dit zeker aanraden wanneer je het interessant vindt om de Bijlmerbajes te bezoeken. Bedankt voor de leuke dag! Mvg, Hans
  3. Martijn Roos
    Het was geweldig leuk.. Dank, voor de rondleiding.. Ik heb nog wel ideén of tips, die leuk zijn voor de rondleidingen. Daar kom ik op een later moment op terug. Groet, Martijn Roos

Leave a comment