Rondleiding Bijlmerbajes | Bye Bye Bajes

Rondleiding: Bijlmerbajes Experience

Helaas zijn de rondleidingen momenteel niet meer te boeken

Heb je altijd al willen weten wat er zich al die jaren binnen de muren van de Bijlmerbajes heeft afgespeeld? In 2020 is de verlate gevangenis nog te bezoeken voor een afscheidstour. Een aantal torens zijn al gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe wijk genaamd het Bajeskwartier. Nog tot de laatste steen valt kunnen wij de unieke plekken laten zien door middel van rondleidingen. Kruip in het leven van een gedetineerde of cipier en ontdek de gave plekken van de voormalige Bijlmerbajes. Onderzoek de cellen, bezoekersruimte, visitatie en alle andere bajesruimtes samen met een unieke blik op de ontwikkeling van de sloop en spannende verhalen!

Want tot deze wijk er is kunnen jullie gelukkig nog volop gebruik maken van de rondleidingen door de Bijlmerbajes en mee krijgen hoe het er hier aan toe ging. Alle spannende plekjes en verhalen krijg je hierbij te horen.

Het gebouw dat je te zien krijgt is het voorgebouw of ‘carré’, waar alle gedetineerden binnenkwamen en 1 van de torens waar de gedetineerden hebben geleefd. De oude visitatieruimte mag hierbij ook niet missen dit is de plek waar ze uit de kleren moesten om te checken of er drugs of wapens binnen werden gesmokkeld op of zelfs in het lichaam en werden de delinquenten grondig gewassen in het badhuis.
En dan.. de aftrap van het lange wachten… In een eenzame wachtcel tikt de klok oorverdovend hard en tergend langzaam, terwijl ze wachten tot hun eigen toekomstige kamer klaar is voor ‘check-in’. De persoonlijke kunstwerken op de muren en de indrukwekkende teksten die in de deuren zijn gekrast zijn het tastbare resultaat van talloze kwellende momenten. Hooligans tot zware criminelen lieten hier hun ‘I was here’-quote achter, in woorden waar het besef van een lange gevangenisstraf vanaf druipt.
Als afronding van de introductieronde liepen de misdadigers via de beruchte lange gang, met de koosnaam ‘Kalverstraat’, hun nieuwe bestaan achter tralies tegemoet. Je ziet de binnenplaats waar de gevangenen hun dagelijkse portie lucht kregen en hoe het eraan toeging als een gedetineerde bezoek kreeg. Je neemt zelfs een kijkje in de cellen waar de gedetineerden hebben geleefd.

Er zijn verschillende rondleidingen te volgen zodat je de Bijlmerbajes door de ogen van verschillende soorten ‘ervaringsdeskundigen’ kunt bekijken.

Ex-bewakers en andere oud-medewerkers
‘De Teun’, zoals hij genoemd werd op zijn voormalige werkvloer, heeft 34 jaar als bewaker gewerkt in de Bijlmerbajes. Hij heeft ontsnappingen meegemaakt, kent de trucs om drugs of zelfs wapens binnen te smokkelen en heeft talloze spannende, grappige en ‘behind the scenes’-anekdotes te vertellen over het werken met gedetineerden.
Naast De Teun zijn nog meer oud-medewerkers bereid om uit de school te klappen over de tijd dat zij in de Amsterdamse lik werkten. Denk aan bekende artiesten die zich hun optredens ter plekke nog goed herinneren en smakelijke verhalen over de vrouwelijke gevangen die vibrators kregen van de overheid en lingerie-party’s die werden georganiseerd op de mannenafdeling in de bajes. En how about een slimme gedetineerde die belastingaangiftes invulde voor bewakers en zich liet betalen in vers gerookte paling en de bizarre uitvindingen van gevangenen die tóch tijd zat hadden om na te denken.

Bajeskwartier VS Bijlmerbajes
Benieuwd naar wat er gaat komen als de Bijlmerbajes straks plat gaat? En naar welke aspecten en details er dan nog terug te vinden zijn? Vind je het leuk om toekomst te combineren met geschiedenis? Dan is de bajeskwartier rondleiding wat voor jou! Met een korte animatie vooraf over de toekomstige hippe en duurzame wijk met vervolgens een rondleiding over de bajes waar ook stilgestaan wordt bij het nieuwe ben jij helemaal op je plek.

Deze tours zijn in combinatie met een lunch of diner en verschillende andere activiteiten te boeken voor bedrijfsuitjes en andere groepen vanaf 10 personen. Kijk voor de combinaties bij arrangementen.

De prijs:
€15,00 voor 1,5 uur p.p., minimaal 10 tot maximaal 20 personen per rondleider. Uiteraard is het mogelijk om voor grotere groepen of events de rondleiding te boeken.

Voor rondleidingen met groepen kleiner dan 10 personen kan je een kijkje nemen bij de publieke rondleiding.

Voor vragen en boekingen kun je mailen naar info@bijlmerbajesevents.nl

Let op!
Momenteel is de Bijlmerbajes helaas niet meer toegankelijk voor mindervaliden en mensen met krukken of een rolstoel. De liften zullen vanaf dan buiten werking zijn en de locaties zullen via de trap te bereiken zijn. Alle locaties zijn op maximale hoogte van 4 verdiepingen.

11 Responses

 1. Annemiek Verstraten
  Afgelopen Maandag (03/09/2018) hebben wij een proef rondleiding gehad om de vluchtelingen en oud gedetineerden in te werken voor de rondleidingen in de Bijlmer Bajes. De oud cipier "De Teun", die 34 jaar in de Bijlmerbajes heeft gewerkt verzorgde de rondleiding. Heel veel leuke anekdotes en interessante verhalen te horen gekregen. Heel mooi om hier in de gevangenis zo rond te kunnen lopen. Heel erg bedankt! Groet Annemiek
  • Bijlmerbajes Events
   Bedankt Annemiek! Heel fijn dat we met jou mochten oefenen :) en De Teun doet het met liefde. Ook groeten van hem! Groeten van het Bijlmerbajes Events team
 2. Hans Lukassen
  Wij zijn eveneens meegewerkt op de proefrondleiding op 23 januari? Ik kan dit zeker aanraden wanneer je het interessant vindt om de Bijlmerbajes te bezoeken. Bedankt voor de leuke dag! Mvg, Hans
  • Bijlmerbajes Events
   Bedankt Hans! Wat leuk dat je ons dat ookmnig via de website laten weten. Jij bedankt voor jouw gezelligheid op de proefrondleiding! We hopen je snel weer te zien op een van onze evenementen. Groeten van het Bijlmerbajes Events Team
 3. Martijn Roos
  Het was geweldig leuk.. Dank, voor de rondleiding.. Ik heb nog wel ideén of tips, die leuk zijn voor de rondleidingen. Daar kom ik op een later moment op terug. Groet, Martijn Roos
  • Bijlmerbajes Events
   Hi Martijn, Je bent dan ook een echte Bijlmerbajes-fan! Bedankt voor jouw bericht :) Heel leuk dat je er vandaag bij was en we zijn benieuwd naar jouw ideeen en tips! Groeten van het Bijlmerbajes Events Team
 4. Jacqueline
  Vandaag een rondleiding gehad door de Bijlmerbajes van "De Teun". Het is zo leuk om hem vol passie te horen vertellen over 'zijn bajes'; mooie, ontroerende, grappige verhalen uit de tijd dat hij er werkte. Meer dan de moeite waard om mee te maken! Ik heb ervan genoten!
 5. karin de looze
  wij hebbem vanmiddag 12-11-2017 een rondleiding gehad van oud cipier sander machtig om hier te.mogen rondlopen em.te mogen voelen hoe de gevangenen hier gewoont hebben. de interesante verhalen die sander vertelde maakte het nog spannender echt een topuitjje?
 6. Ingrid
  Wij hebben met een groep (6 ouders en 6 pubers) de rondleiding gevolgd bij Sander. We waren heel erg onder de indruk. Het is voor ons een wereld waar we niet veel van wisten en (gelukkig) nog nooit mee in aanraking zijn gekomen. Het was heel leerzaam, voor de ouders en voor de kinderen. We mochten overal kijken en Sander heeft jarenlang in de Bijlmer gewerkt en wist antwoord op al onze vragen (en was ook gewoon heel aardig). Onze tieners waren muisstil tijdens zijn verhalen.
 7. Mieke Vogelaar
  Een werkelijk fantastische rondleiding gehad vanmiddag bij Ferry. Wat kan die man vertellen! Van het begon tot het einde een buitengewoon boeiende ervaring. Heel indrukwekkend ook om binnen de muren van de Bijlmerbajes te zijn. Dus een aanrader deze rondleiding!!
 8. Roshan
  Afgelopen donderdag 14/02 rondleiding gehad door Teun en Dick! Het was een leerzame rondleiding waar wij veel hebben gelachen de mooiste verhalen kwamen naar boven. Beide heren doen dit met passie gok ik zo. Maar soms misschien met een korreltje zout nemen hihihihihihihi. Het is zeker een aanrader!!

Leave a comment